Градският съд в Брюксел ще заседава следващата седмица по жалба на лекар, който съди Белгия с искане още на летищата преди пресичането на държавната граница да се извършват задължителни изследвания за COVID-19 на пътниците, които пристигат от т. нар. червени зони.

В тези зони, определяни с решения на Министерството на външните работи, засега попадат части от Испания, Португалия и Великобритания. 

За всички, които се връщат от тези места, се налагат задължителна карантина и изследване. Същите мерки се препоръчват и за пътниците от т. нар. оранжеви зони, в които попада и България, наред с Люксембург, Швеция и Румъния, както и части от Австрия, Хърватия, Франция, Чехия, Полша, Словения. Прилагането на препоръчителните мерки се преценява от общинските власти.

Според жалбоподателя е необходимо бързите изследвания да се правят преди напускането на летището. По неговите думи подобен ход е сред възможните действия за предотвратяване на втора всеобща карантина в Белгия.

По данни в медиите, на ден в най-големите градове в страната се правят по няколко хиляди изследвания и целта е този брой постоянно да се увеличава.

До днес в Белгия са установени 68 006 заразени при над милион изследвани, като в последните две седмици средно на ден се откриват по около 400 нови случая. До днес в страната от новото заболяване са починали 9840 души.