Белгийски съд отмени карантинните мерки на правителството, но властите ще обжалват заради тежката ситуация, съобщават местни медии. Съдът предупреждава, че правителството ще дължи глоба от 5000 евро на ден за всеки ден просрочие, но не повече от общо 200 000 евро.

Съдът се е произнесъл по жалба, заведена от организация за защита на човешките права. Отбелязва се, че правителството е одобрило през февруари мерки в сила до 1 април, които не са били надлежно съобщени на обществото.

Според вносителите на жалбата нито един белгийски закон не оправдава налагането на предприетите мерки с правителствени постановления, без произнасяне на парламента и които предвиждат наказания и глоби за нарушителите.

В Белгия са в сила забрани за пътуване през граница и за събиране. Затворени са училищата, ресторантите, баровете, кафенетата, наложен е вечерен час от няколко месеца, не са разрешени спортни, културни и развлекателни прояви.

Говорител на Европейската комисия днес заяви, че срещу Белгия и останалите няколко страни от ЕС, където ограниченията са в разрез с правилото за съразмерност на заплахата за общественото здраве, все още не се подготвят наказателни процедури.

Предпочитаме да разговаряме с правителствата, да изпращаме писма, защото наказателните процедури отнемат време и са "абстрактен процес, който може да продължи вечно", каза говорителят. По неговите думи възможността да се открият такива процедури не е изцяло отхвърлена.

ЕК и Белгия обменят писма и разговарят по въпроса за затварянето на границите вече два месеца. През януари белгийски съд постанови, че дори задължението за носене на маска на обществено място като противоепидемична мярка е противоконституционно.

Междувременно в страната зачестяват съобщенията за масови събирания, основно на младежи, противно на всички въведени общи правила за безопасност.

Властите в най-засегнатите от COVID пандемията държави в Европа продължават да налагат нови ограничителни мерки, въпреки силната обществена и дори съдебна съпротива.

Президентът Еманюел Макрон отмени присъствените учебните занятия и нареди да продължат онлайн през следващите 3 седмици.

Положението в Западна Европа става все по-рисково, след като хубавото време изкара хиляди хора в парковете и плажовете.

Снимка: EPA

Полицията в най-засегнатите страни е в готовност да предотвратява неразрешени празненства през следващите празнични дни преди католическия Великден.

Снимка: EPA