България, Румъния, Унгария и Полша „е желателно” да напуснат ЕС след решението на Великобритания да скъса със съюза, заяви министър-председателят на белгийския автономен район Валония Пол Маниет, цитиран от френския в. „Монд”.

По думите му след брекзита е да последват „полекзит, унгрекзит, румекзит, булекзит”.

Валонският премиер, „вероятно най-големият евроскептик сред социалистите”, както сам се представя, се изказва много критично за развитието на Европейския съюз, посочва „Монд”.

Френският ежедневник припомня, че белгийският политик се прочу с позицията си срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. В крайна сметка документът бе подписан, след като обаче неговият регион настоя да бъде предоговорен.

Пред друг френски вестник – „Еко”, Маниет споделя, че се надява на „твърди, но балансирани” преговори с Великобритания, които да стимулират страни от Централна и Източна Европа, а може би също Дания и Швеция, потенциално склонни на свой ред да преговарят за търговски споразумения и партньорства, а в крайна сметка и за излизане от ЕС.

Един от колегите му, министър-председателят социалист на Федерация Валония-Брюксел Руди Демот, се дистанцира от позицията на Маниет. Ръководителят на белгийските франкофони се обяви пред френски медии по-скоро за възраждане на европейския проект, което да започне от няколко държави, но без същевременно една или повече страни членки да напуснат ЕС.