Белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цените на ваксините срещу COVID-19, съобщи сайтът "Политико". 

Тя публикува в четвъртък в „Туитър“ таблица с цената на всяка ваксина, закупена от ЕС, и колко общо ще похарчи Белгия. Впоследствие Ева де Блекер е изтрила съобщението с поверителна информация. 

Данните били съобщени покрай обсъждането на федералния бюджет, продължило 30 часа, уточняват местни медии. 

Европейската комисия заяви, че не може да оповести цените на ваксините с обяснението, че това е търговска тайна, но данните са предоставени на държавите.

Според скрийншота, публикуван от белгийския сайт HLN, ЕС харчи между 1,78 евро и 18 долара за ваксина, а цената на доза, посочена за всяка от шестте ваксини, е:

  • "АстраЗенека" - 1,78 евро
  • "Джонсън и Джонсън" - 8,50 долара
  • "Санофи" - 7,56 евро
  • "Пфайзер" - 12 евро
  • "Кюрвак" - 10 евро 
  • "Модерна" - 18 долара

Ева де Блекер коментира, че публикуването на цените е „грешка от страна на екипа за комуникация“. 

В отговор на въпроси на депутати от опозицията относно потенциалните последици от нарушаването на поверителността Ева де Блекер заяви, че гафът няма да „застраши нищо“ относно достъпа на страната до ваксини. Белгия ще закупи над 33 милиона ваксини за общо 279 милиона евро.

"Ако не бе прието условието за поверителност на споразуменията между ЕК и производителите на ваксини, нямаше да има споразумения", заяви в отговор говорител на ЕК.

Поверителността е в интерес на производителите и на преговорите за бъдещи споразумения, заяви говорителят. Той не пожела да посочи какво следва при нарушаване на точката за тайна на условията.

"Разбираме обществения интерес цените да бъдат известни и не поставяме това под съмнение", допълни говорителят.