Шалове, бандани и кърпи за покритие на шията и гърдите вече няма да могат да се използват като алтернатива на предпазните маски срещу COVID-19 от 13 февруари в Белгия, според последната актуализация на белгийския „Официален вестник“, публикувана през уикенда.

Друга промяна, която следва съветите на Групата за оценка на риска, забранява също използването на респираторни маски с клапи за издишване, тъй като капчици слюнка могат да излязат през такава клапа, което прави възможно предаването на вируса.

Според текста, публикуван в „Брасълс Таймс“, единствената разрешена остава „маската без изпускателна клапа, изработена от плат или материал за еднократна употреба, която прилепва плътно към лицето и покрива носа, устата и брадичката, предназначена да предотврати инфекции в случай на контакт между лица".

Указът на министрите обаче не споменава препоръката на Групата за оценка на риска винаги да се носи маска за лице в офиса. Правителството оставя решението на съответните социални партньори, както обясни федералният министър на здравеопазването Франк Ванденбрук след заседание на консултативния комитет миналия петък. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!