Белгия ще унищожи милиони дози ваксини срещу COVID-19, съобщават местни медии. Отбелязва се, че това се налага заради изтичането на годността на част от препаратите.

В следващите дни 436 800 дози от ваксината на "АстраЗенека" ще бъдат обявени за негодни. През юли по същата причина ще трябва да бъдат изхвърлени 880 000 дози от препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“.

Белгия е заделила 9 млн. дози ваксини в запас, за да има количества при нова епидемична вълна, но се очаква и те да бъдат унищожени до края на годината или в началото на следващата, се посочва в публикациите

Властите в страната поясняват, че са целели да се презапасят и да осигурят снабдяване от разнообразни източници, за да не се изправят пред недостиг на ваксини.

Допълва се, че подлежащите на унищожаване препарати няма да бъдат нужни и на световната кампания „Ковакс“ за осигуряване на ваксини за бедните страни по света, защото необходимите количества вече са доставени.

От началото на пандемията в Белгия бяха ваксинирани 80% от гражданите, като 62% са с бустерна доза. В страната от днес отпада всички мерки, свързани с COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!