Белгия отбелязва петата годишнина от атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г., при които загинаха 32 души и над 340 бяха ранени. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Тази сутрин белгийският крал Филип, кралица Матилда и премиерът Александер де Кро отдадоха почит на жертвите на атентатите на летище "Завентем" и на метростанция "Малбек". Заради противоепидемичните ограничения церемониите се извършват в много тесен кръг. 

Страната до днес остава в повишена тревога от нов терористичен удар, макар заплахата да е намаляла, отбелязват представители на службите за сигурност, цитирани в местни медии и БТА. Според тях в последните пет години в Белгия са били предотвратени поне 10 атентата. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Според експертите днес заплахата не е свързана толкова с възможността от действия на терористични групи, колкото с непредсказуемите решения на отделни нападатели, възприели радикални възгледи, разпространявани в интернет.

Досега остава без ясен отговор въпросът дали при атентатите през 2016 г. Белгия е била първоначалната цел на атентаторите, или е станала мишена заради напредналото разследване на атентатите в Париж от ноември 2015 г.

Снимка: БГНЕС / EPA

Следствието установи, че терористите от Париж и от Брюксел са били част от единна организация, направлявана от "Ислямска държава". Отговорите на въпросите се очакват от заседанията на белгийския съд, насрочени за догодина.