Навършва се точно една година от разрушителния взрив в Бейрут. След експлозия на стотици тонове амониев нитрат в ливанската столица загинаха над 200 души, а ранените бяха хиляди.

Трагедията се случва малко след 18:00 ч. местно време. Ударната вълна е била усетена на 200 километра в Кипър. За секунди над 300 хиляди души остават без дом.

Снимка: Reuters

Един от оцелелите още усеща болката: „Тази година мина много бързо. Сякаш са изминали няколко дни, момента или просто едно мигване на окото. Времето спря напълно. Всеки ден за мен е 4-ти август. Всеки ден си спомням за взрива и какво стана в тогава“, споделя Шади Ризк.

Снимка: EPA

Доклад на „Хюман Райтс Уоч“ сочи, че част от управляващите са усетили риска от съхранението на амониевия нитрат на пристанището, но не са предприели действия.

Снимка: EPA

Една година по-късно близките на загиналите все още търсят справедливост. Според УНИЦЕФ всяко трето дете в Ливан още е травмирано от експлозията.

Снимка: EPA

Остава неясно бъдещето на силозите край пристанището – дали да бъдат изравнени със земята или да се запазят като място за спомен.