Най-малко 43 души са загинали, а десетки се издирват в Западна Германия, след като бурята "Бернд" връхлетя страната. В най-засегнатите райони са се излели 200 литра вода на квадратен метър.

В много населени места улиците са се превърнали в реки, а около 200 хиляди домакинства в страната са без ток. На редица места е обявено извънредно положение.

Финансовият министър на Германия и регионалният премиер на една от най-засегнатите провинции - Северен Рейн-Вестфалия, обещаха финансова помощ.

Все още не са изчислени причинените щети, а на помощ е извикана и армията. В капана на водната стихия са хванати и наши сънародници. 

Венцислав Проданов живее в една от най-засегнатите провинции, наблюдава как нивото на река Мозел се покачва рекордно бързо.

„За по-малко от 24 часа нивото ѝ се покачи с 6 метра, вече минава 9 метра. Като цяло след 10 метра се обявява катастрофално положение“, коментира Венцислав.

Сънародникът ни поддържа и връзка с други българи, попаднали във водния капан.

„В Айфел е най-зле, както и границата с Люксембург. Има едно семейство българи, които са в Ехтернахербрюк, то е до Люксембург, точно на границата. Реката е заляла абсолютно всичко до първия етаж. Те не могат да излязат, нямат ток, нямат вода и очакват просто някаква помощ“, разказва Венцислав.

По това време на годината силните валежи в Германия не са изключение, но тази катастрофа е нетипична. Германски експерти и политици използват събитията, за да аргументират ускорени действия по въпроса с климатичните промени.

Снимка: БГНЕС / EPA

Все още няма ясна картина, колко точно са пострадалите при водната стихия. Няма обаче данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия, съобщиха от МВнР.

В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници.