Мексиканците гласуват днес на избори, които се очаква да бъдат спечелини от кандидатката на управляващата лява партия „МОРЕНА“ - Клаудия Шейнбаум, която има бълграско потекло.

Тя има голяма преднина в анкетите и вероятно ще бъде избрана за първата жена президент на страната, предаде Ройтерс.

Според анализаторите Клаудия Шейнбаум се откроява се със сдържан, дори и с дистанциращ хората стил. Тя е внучка на еврейски бежанци от България и Литва.

Тя е "дъщеря на поколението 1968 г.", ангажирано в студентските протести. Родена е на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искат да разтърсят „перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия“.

Родителите на Клаудия също са били във вихъра на тези вълнения. "У нас се говореше за политика сутрин, обед и вечер", разказва Клаудия в биографична книга, озаглавена "Клаудия Шейнбаум, президент".

Снимка: Ройтерс

 

Майка ѝ- Ани Прано, която е биолог, е била изгонена от университета заради участие в студентското протестно движение през 1968 г., посочва БТА.

В хетерогенното мексиканско общество, в което има много неравенства, именно една потомка на евреи от Европа подема лозунга на досегашния президент "бедните на първо място", визиращ между другото дискриминираните коренни общности.

Снимка: Ройтерс

"Вече спечелихме кампанията, спечелихме дебатите и сега трябва да спечелим изборите, за да консолидираме приемствеността на националния ни проект", казва 61-годишната Шейнбаум, която климатолог и бивш кмет на столицата Мексико.

Клаудия разказва, че нейната баба по майчина линия и дядо ѝ -  комунист, по бащина линия са напуснали Литва и България заради нацисткото преследване.

Снимка: Ройтерс

Днешните избори са най-големите в мексиканската история, на които ще бъдат избрани близо 20 000 служители. Предизборната кампания обаче беше белязана от рекордно насилие - общо 37 кандидати бяха убити, което породи безпокойство за заплахата от наркокартелите за мексиканската демокрация.

Снимка: Ройтерс

Анкетите дават преднина от около 20 процента на Шейнбаум пред основната ѝ съперничка Сошитъл Галвес, която е бизнесдама, издигната от трипартийна десноцентристка коалиция.

Първите избирателни секции отвориха в югоизточния регион Канкун в 8:00 часа местно време, а избирателите вече се редяха на опашка, за да гласуват, отбелязва АФП.

 

В 9:00 ч. Са отворени избирателните секции в централния регион, включително в столицата Мексико, където управляващата левица се бори да запази кметския пост на местните избори. 

Снимка: Ройтерс

Междувременно кандидат на местни избори в западната част на Мексико е бил убит няколко часа преди отварянето на избирателните секции, съобщи днес прокуратурата.

35-годишният Исраел Делгадо, кандидат за местна длъжност в щата Мичоакан, е бил смъртоносно прострелян снощи близо до дома си, се казва в изявление на местната прокуратура.