Един от многото горски пожари в щата Калифорния е причинен от бебешко парти с пиротехника, твърдят местните власти.

В Съединените щати съществува модерна традиция за разкриване пола на бебето по нетрадиционен начин. В повечето случаи това включва балони с цветни конфети – розови за момиче или сини за момче, но понякога родителите избират и далеч по-грандиозни методи, включващи огън, пиротехника и фойерверки.

Пожарът е причинен от „пиротехническо устройство за дим“, което е дало искра, твърди местната полиция. Към момента горят 8600 акра земя, като пожарът е овладян едва на 7%.

Снимка: Reuters

Клип от видеонаблюдение, с който полицията разполага, показва момента на запалването. Според данните от властите семейство с няколко деца навлиза в тревата на ръба на парк „Ел Дорадо ранч“, докато друг възрастен пуска устройството за дим.

На видеото се виждало, че пламъците бързо се разрастват, а семейството се опитва да ги загаси. От местната пожарна отказаха да публикуват видеото, тъй като разследването все още тече.

Не за първи път подобно парти за разкриване пола на бебето причинява пожар. През 2017 г. такова събитие започна големите пожари в Аризона, когато изгоряха близо 47 000 акра земя, а щетите възлезнаха на над 8 млн. долара.