Европейският съюз трябва да еволюира във федерация от национални държави, ако иска да превъзмогне икономическата и политическата криза, в която се намира.

Това заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо, в годишното си изказване за „състоянието на Съюза”, по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, с която се открива политическия сезон в Европа.

„Сегашният Европейския съюз трябва да еволюира, да се придвижи към федерация от държави”, заяви Жозе Барозу.

Посочвайки създаването на „Обединение на европейските държави” (United States of Europe) като част от „политическия хоризонт” на ЕС, председателят на Еврокомисията подчерта, че Съюзът има нужда „от споделяне на суверенитета по такъв начин, че всяка държава и всеки гражданин да може до по-добре да контролира съдбата си”.

Според Жозе Барозу федерацията е нужна „защото в тези неспокойни времена би било грешка да бъдат изоставяни нации на милостта на популизма и екстремизма”.

Председателят на ЕК уточни, че не призовава за създаването на "супер-държава", а по-скоро на "демократична федерация на национални държави, която може да преодолява общите проблеми, чрез споделен суверенитет”.

„Създаването на подобна федерация ще изисква нов договор” на ЕС, припомни още Жозе Барозу.

По отношение на дълговата криза той изрази увереност, че Гърция ще остане част от Еврозоната, ако спази поетите ангажименти.

„Истински вярвам, че тази есен имаме шанс да достигнем преломен момент. Ако Гърция спази ангажиментите си, ще остане в Еврозоната”.