Жената, която размахваше детска глава пред метростанция в Москва, твърди, че е убила детето и после го е обезглавила, за да отмъсти за мюсюлманите, убити от руските въздушни удари в Сирия, предаде Ройтерс.

Твърденията се съдържат във видеокадри, качени в интернет и разпространени от няколко влиятелни руски блогъри. Те най-вероятно са част от обясненията на 38-годишната Гюлчехра Бобокулова, дадени вчера пред журналисти от руски телевизионни канали в сградата на московски съд, където имаше съдебно заседание срещу нея.

Снимка: EPA

Руските държавни телевизии обаче са предпочели да не излъчат детайлните обяснения на Бобокулова.

Отмъстих си за онези, които проливат кръв. Путин проля кръв, самолетите извършиха бомбардировки. Защо мюсюлманите са убивани? Та те също искат да живеят, казва жената, която е мюсюлманка от Узбекистан.

В понеделник Бобокулова се появи пред московска метростанция, носейки главичката на 4-годишно момиче. Тогава тя извика: „Аллах е велик“ и размаха отрязаната глава. После говори срещу демокрацията, заплашваше, че ще се самовзриви, казваше, че е терористка.

Полицията я повали на земята и у нея не беше намерено взривно устройство.

Жената е била детегледачка на детето, чиято глава носеше. Предполага се, че тя го е убила и обезглавила в дома му, след като родителите му и братчето му излезли, после е подпалила жилището и е избягала с главата.

Руските медии нарекоха жената Кървавата бавачка.

Разследващите бързо излязоха с хипотезата, че Бобокулова е психически болна и не казаха изобщо, че я подозират в тероризъм.

Днес и Кремъл призова да не се прибързва със свързването на убийството с терористичен акт. Изявленията ѝ трябва да бъдат възприемани като думи на психически болен човек, заяви говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Той определи убийството като ужасяваща трагедия.

Вчера, когато се яви в съда, бавачката каза пред репортери, че Аллах ѝ наредил да извърши това зловещо престъпление. Тя обаче говореше несвързани неща – заяви, че Аллах е изпратил втори пророк, за да съобщи на човечеството новини, свързани с мира; после каза, че е гладна; че ще умре след седмица; че идва краят на света; че ѝ е забранено да яде и накрая отправи поздрав към целия свят.

Сега, в новопоявилия се запис, жената казва, че е искала да замине за Сирия, но нямала пари да го направи.

Засега руският Следствен комитет не е коментирал новите информации във връзка с бавачката убийца.

Снимка: EPA

Бащата на Бобокулова – Бакредин Тураев, също каза в интервю за руския сайт Газета.ру, че Гюлчехра страда от психически проблеми, предаде АФП. Тя е била приета за лечение в психиатрична клиника през 2002 г.

Говореше странни неща и твърдеше, че чува гласове. После стана агресивна, разказа Тураев.

След прекарани две седмици в регионалната психиатрична болница в Самарканд, град в югоизточната част на Узбекистан, Гюлчехра се прибрала у дома, но дълго време трябвало да взима медикаменти.

После всичко се оправи, казва баща ѝ. Ако никой не ѝ причини нещо лошо, ако не ѝ викат, тя обикновено е много спокойна, увери Турнаев.

Гюлчехра Бобокулова е разведена и има три деца.

Разследващите не изключват варианта тя да е действала под влияние на психотропни вещества или на дрога. Тя ще остане в предварителния арест за два месеца.

Узбекистан същевременно обеща помощ на Русия в разследването на убийството, предаде ТАСС, като цитира говорителя на руския Следствен комитет Владимир Маркин.

По материали на БТА