Убийство на хомосексуален младеж, извършено от собствения му баща, вероятно заради сексуалните му наклонности, потресе Турция, съобщава новинарският сайт "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА, Подозира се, че 17-годишният Рошин Ч. от югоизточния турски окръг Диарбекир е бил убит хладнокръвно от баща си в съучастничество с двамата му чичовци, след като бил жестоко пребит.

Тялото му е било намерено изхвърлено край пътя близо до болница. Бащата с инициали М.Ч. признава, че е убил сина, но отрича причината да е неговата сексуална ориентация. По думите му случаят е инцидент вследствие на случаен изстрел. Родителят казва, че търсел сина си, който изчезнал 10 дни по-рано, с единственото намерение да го "излекува".

По-малкият брат на Рошин Ч. обаче представи пред съда различна версия на случая. "Чичо ми ми каза: "Аз ще го убия, ти поеми вината. Ще го изхвърлим на пътя". Отказах", разказал братът на убития. Същата вечер чичото наредил на бащата на хомосексуалното момче да убие сина си, защото в противен случай той щял да убие него самия.

Малкият брат е признал, че се е обадил на приятел на убития, за да разбере къде е, и съобщил тази информация на баща си. По време на показанията момчето бе прекъснато от майка си, която заявила, че "той не знае какво говори". Пред репортери след това майката казала: "Ако беше хомосексуалист, аз щях да го убия със собствените си ръце. Вие (репортерите) ни посрамихте".

Прокуратурата поиска миналия месец доживотен затвор за тримата заподозрени.