Сирийският президент Башар Асад заяви в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, че е готов да спазва споразумението за спиране на огъня в Сирия, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Двамата споделят мнението, че започването на мирни преговори в Казахстан ще бъде важна стъпка към окончателно решаване на кризата, допълни пресслужбата на руския държавен глава.

Сирийският външен министър Уалид Муалем изрази преди това мнението, че има реален шанс конфликтът да бъде уреден с политически средства.

"Всичко подлежи на обсъждане, с изключение на националния суверенитет и правото на народа да избира своите лидери", каза той в интервю за сирийската държавна телевизия.

Путин обяви по-рано днес, че в полунощ ще влезе в сила примирие между сирийските опозиционни групировки и правителството.

Говорител на една от най-големите сирийски бунтовнически групировки - Ахрар аш Шам, обаче заяви, че тя има резерви към споразумението за прекратяване на огъня в национален мащаб и подновяване на преговорите и не е сред групировките, които са го подписали, предаде Ройтерс.

"Ахрар аш Шам има няколко резерви срещу предложеното споразумение и свързаните с него преговори и затова не е сложила подписа си под него. Ще разясним в най-скоро време нашите възражения", е написал в "Туитър" Ахмад Кюра Али, говорител на влиятелната ислямистка групировка.

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, което трябва да влезе в сила от полунощ, договорено с посредничеството на Русия и Турция, е положително развитие и САЩ се надяват, че то ще бъде приложено изцяло, заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от агенциите.

"Всяко усилие, което води до спиране на насилието, спасява човешки живот и създава условия за подновяване на политическите преговори, ще бъде приветствано", каза говорителят Марк Тонър. "Надяваме се, че то ще бъде изпълнено изцяло и зачитано от всички страни."

Прекратяването на огъня, което трябва да влезе в Сирия от полунощ, ще включва всички части на страната, в които има присъствие "умерената опозиция", включително и източните предградия на столицата Дамаск и онези райони, където присъства местният клон на "Ал Кайда", предаде Асошиейтед прес, цитирайки части от споразумението, което агенцията е получила.

В документа се казва, че опозицията има правото да определи своята делегация за мирните преговори в казахстанската столица Астана.

Разговорите ще започнат до един месец от влизането в сила на примирието и ще се водят в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, приета през декември 2015 г., в която се излага "пътна карта" за преходен период, който предвижда парламентарни и президентски избори в рамките на 18 месеца, се посочва в документа.

Съветник на специалния представител на ООН за Сирия каза, че мирните преговори между сирийското правителство и опозицията в Казахстан могат да се състоят още преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Според Виталий Наумкин, който е съветник на Стафан де Мистура, разговорите в Астана "трябва да се състоят в най-близко време", преди 20 януари, когато Тръмп ще влезе в Белия дом. Той добави, че разговорите в Женева под егидата на ООН ще се състоят след това.

Руското министерство на отбраната, цитирано от ДПА, съобщи днес, че най-малко седем сирийски бунтовнически групировки са приели да участват в общонационалното примирие, което трябва да влезе в сила в полунощ. Това са групировки със силни позиции предимно в западната половина на Сирия - от Алепо до Дамаск.

По-рано днес руският военен министър Сергей Шойгу каза, че примирието се отнася за над 60 000 бунтовнически бойци.

То не се отнася за екстремистката групировка "Ислямска държава", организацията "Джабхат фатах аш Шам" (която като клон на Ал Каида в Сирия беше известна с името "Джебхат ан нусра") и свързаните с тях фракции, заяви сирийската армия.

Главното опозиционно въоръжено формирование - Свободната сирийска армия, обяви, че ще участва в примирието, но не е в списъка на организациите, публикувани на сайта на руското военно министерство. В него като участници са посочени следните групировки:

1. "Файлак аш Шам" (с около 4000 бойци по руски данни)
2. "Ахрар аш Шам" (около 16 000)
3. Джаиш ал Ислям" (около 12 000)
4. "Тхувар аш Шам" (около 2500)
5. "Джаиш ал Муджахедин" (около 8000)
6. "Джаиш Идлиб" (около 8000)
7. "Джабхат аш Шамия" (около 3000)