Очаква се президентът на САЩ Барак Обама да обсъди утре на среща със своите съветници по въпросите на външната политика военни и други варианти за Сирия, където правителствените и руски сили продължават да бомбардират град Алепо и други цели. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на високопоставени представители на неговата администрация.

Според цитираните източници, пожелали да запазят анонимност, е малко вероятно Обама да нареди американски въздушни удари срещу режима в Дамаск.

Възможно е президентът на САЩ да не вземе никакви решения на планираното заседание на Съвета за национална сигурност към Белия дом, подчертаха те. 

Един алтернативен вариант е Съединените щати да позволят на свои съюзници да снабдят одобрени бунтовници с по-модерни оръжия, макар и не с противовъздушни ракети, изстрелвани от рамо. САЩ се опасяват, че тези ракети може да бъдат използвани срещу западни пътнически самолети.

Белият дом отказа коментар на тези информации.

Планираната за утре среща е поредната от една дълга поредица вътрешни дебати в администрацията на американския президент за това как да бъде сложен край на гражданската война в Сирия, която продължава вече над пет години и половина, отбелязва Ройтерс.

От началото на конфликта бяха убити най-малко 300 000 души, а половината от жителите на близкоизточната държава бяха принудени да напуснат домовете си.

За уикенда в Лозана и Лондон са предвидени международни срещи за Сирия с участието на САЩ, Русия, европейски и арабски страни.