Барак Обама се срещна в Белия дом с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. След това Обама обяви, че са имали "чудесен разговор" по широк кръг вътрешно- и външнополитически въпроси", предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В Овалния кабинет на Белия дом настоящият и следващият президент обсъждаха предаването на властта почти час и половина, посочва Ройтерс.

Снимка: EPA

Обама обеща да направи всичко по силите си за успеха на милиардера на поста, а Тръмп на свой ред каза, че няма търпение да работи с досегашния президент. Републиканецът съобщи, че двамата са обсъдили множество теми, че с нетърпение очаква да се среща с Обама "още много, много пъти" и ще разчита на съветите му в бъдеще.

Снимка: EPA

"Основният ми приоритет в следващите два месеца е да се опитам да улесня един преход, който да гарантира успеха на нашия новоизбран президент", каза Обама.

Той отбеляза, че е обнадежден от желанието на Тръмп да работи с неговия екип по проблемите, пред които е изправена страната, и подчерта колко важно за всички сега е единството.

Снимка: EPA

По-късно Тръмп ще бъде в Конгреса, за да разговаря с лидерите му за законодателния дневен на републиканците за следващата година.

Снимка: EPA

Тръмп пристигна с частния си самолет на летище "Рейгън" край Вашингтон след полет от Ню Йорк. Докато той разговаря с Обама в Овалния кабинет на Белия дом,

съпругата му Мелания имаше частна среща с първата дама Мишел Обама.

"Мишел имаше възможност да посрещне бъдещата първа дама и имахме чудесен разговор и с нея", заяви президентът Обама в компанията на Доналд Тръмп.

Обичайно на първата си среща настоящата и бъдещата първи дами разговарят за живота в Белия дом и отглеждането на децата там.

Петдесет и две годишната Мишел Обама, първата чернокожа президентска съпруга в американската история, е бивш адвокат с диплома от Харвардския университет. Тя ще напусне Белия дом на 20 януари, ползвайки се с много голяма популярност. Според извършено наскоро допитване за популярността на президентските съпруги на "Галъп" одобрението за изключително обаятелната Мишел е 79 процента - по-голямо отколкото за съпруга й.

Мелания Тръмп е на 46 години, бивша манекенка от словенски произход. Одобрението за нея е 28 процента, а неодобрението - 32 на сто: най-ниските стойности за първа дама от 80-те години на миналия век насам според "Галъп".

Мелания се появяваше рядко в публичното пространство по време на кампанията, предпочитайки да остане у дома, за да се грижи за 10-годишния син, който имат с Доналд Тръмп, Барън.

Мишел Обама от своя страна не жалеше усилия в подкрепа на "своята приятелка" Хилари Клинтън в последните седмици. С огромна енергия тя участваше в многобройни предизборни прояви, внасяйки в тях свеж полъх, какъвто често им липсваше, припомня АФП.