Дезинформацията, разпространявана в социалните мрежи, се превръща в заплаха за демокрацията. Това предупреди в Берлин американският президент Барак Обама.

„В епоха, в която има толкова активна дезинформация, която е „пакетирана” много добре и във „Фейсбук” страницата изглежда като нещо от екрана на телевизора, престараването на американски държавен служител се приравнява на постоянните репресии другаде. Ако всичко изглежда еднакво, няма да знаем какво да пазим”, подчерта той, цитиран от електронното издание „Арс Техника”.

Обама направи този коментар на фона на завихрящия се скандал с ролята на фалшивите и „сатирични” новинарски сайтове за избирането на Доналд Тръмп за държавен глава. Подкрепящи милиардера сатирични заглавия привличат и до момента огромен трафик към информации, които имат малка връзка с реалността, но са споделяни като истински новини.

Създателят на един от популярните такива сайтове, „клонинг” на този на телевизия Ей Би Си, сподели вчера пред „Вашингтон пост”, че е мотивиран в действията си само от финансова изгода. По думите му консервативната аудитория, която подкрепя Тръмп, „кълве” на всичко и даже не се опитва да проверява фактите.

„Фейсбук” и „Гугъл” обявиха, че ще предприемат действия за ограничаване на подвеждащите информации в мрежата.

Обама е на мнение, че е „много ненормална идея” да се смята, че заради социалните мрежи и фалшивите сайтове Доналд Тръмп е бъдещият президент на САЩ.

Въпреки това, той беше категоричен: „Ако не правим разлика между сериозните аргументи и пропагандата, значи имаме проблем. Ако хората, без значение дали са консервативни, или са либерали, не са склонни на компромиси, не стават част от демократичния процес и заемат абсолютистки позиции и демонизират опонентите си, то тогава демокрацията ще се разпадне”.