Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че започналата вчера операция за освобождаване на Мосул, последната голяма крепост на джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак, ще бъде тежка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Битката за Мосул ще е тежка. Ще има напредвания и отстъпления", предупреди Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци.

"Убеден съм, че ИД ще бъде победена в Мосул и че това ще е нова стъпка към пълното й унищожение. Началото на операциите по освобождаване на Мосул е голяма стъпка напред", каза Обама.

Той обаче припомни, че в Мосул има може би около един милион души от местните жители. "Освен побеждаването на ИД ние се съсредоточаваме върху сигурността и хуманитарната помощ за бягащите от боевете цивилни. Това ще е абсолютен приоритет за двете ни правителства", увери президентът на САЩ.

"Жителите бягат, ще има съществени размествания на населението. Всичко това е взето предвид в плановете на коалицията, съгласувано с ООН и големите хуманитарни организации. Подготвили сме планове и инфраструктури за справяне с потенциалната хуманитарна криза, които са подробни като военните планове", подчерта Обама. 

Обама призова кандидата на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп "да престане да хленчи, че изборите на 8 ноември били нагласени, и посочи, че това е невъзможно поради децентрализирания им характер.

"Никога през живота или в съвременната политическа история не съм виждал кандидат за президент да се опитва да дискредитира изборите и изборния процес преди изобщо да е извършено гласуването. Това е безпрецедентно. Такова поведение е безотговорно и не показва водаческите качества и твърдостта, които човек желае да види у един президент. Така че бих посъветвал г-н Тръмп да престане да хленчи и да отиде да защитава позициите си пред избирателите, за да получи гласовете им", заяви Обама.

На митинг снощи в Грийн Бей, щата Уисконсин, Тръмп повтори позицията си, че "измамите са станали нещо съвсем банално". "Умрели преди десет години хора още гласуват, незаконните имигранти гласуват", заяви той.

Това твърдение не е придружено от доказателства и е опровергавано от експерти и от представители на републиканците, отбелязва АФП. Обама подчерта, че изборите се организират от местните и щатски власти, сред които има представители и на Демократическата, и на Републиканската партия.

"Никой сериозен човек не може да каже, че е възможно по някакъв начин да се фалшифицират изборите в САЩ", каза Обама.

Президентът на САЩ също разкритикува Тръмп за хвалебствените му слова към руския президент Владимир Путин, определяйки ги като безпрецедентни и разминаващи се с настроенията в собствената му партия.

"Постоянната възхвала на г-н Тръмп към г-н Путин и начинът, по който той изглежда наглася свои политики и подходи към политиката по г-н Путин, е нещо безпрецедентно в политиката на САЩ", заяви Обама.
Той отбеляза, че Тръмп напоследък рядко го изненадва, но е много по-загрижен от подкрепата за позицията на Тръмп към Путин и Русия от страна на официални лица от Републиканската партия, която е традиционно антируски настроена, отбелязва Ройтерс.

"Смятаме, че Русия е голяма и важна страна с армия, която отстъпва единствено на нашата, и че тя трябва да е част от решението на световната сцена, а не част от проблема. Поведението на Русия обаче подкопава международни норми и международни правила по начини, на които трябва да реагираме", каза Обама, давайки пример с "руската агресия в Украйна" и други действия.

Русия е бе осъдена от международната общност за анексирането на Крим през 2014 г. и за подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна, припомня Ройтерс.