Барак Обама направи своята прощална визита като американски президент в Берлин. Почти два часа продължи срещата му с германския канцлер Ангела Меркел.

Двамата са обсъдили горещите точки по света, сътрудничеството в рамките на НАТО, бъдещо търговско споразумение между САЩ и ЕС, ангажимента на Вашингтон към споразумението за климата, борбата с тероризма, Сирия и Русия.

„Аз винаги съм търсил конструктивни взаимоотношения с Москва, но също така съм бил реалист и съм признавал, че имаме съществени различия между вижданията на Русия за света и нашите виждания за света”, каза Барак Обама.

Меркел, която е канцлер 3 години преди Обама да бъде избран за президент, изрази огромното си задоволство от 8 годишната им съвместна работа.

„Разбира се, ще направя всичко възможно да работя добре и с новоизбрания президент, но днес искам да ви благодаря. Благодаря за доброто, сърдечно и ползотворно сътрудничество”, заяви Ангела Меркел.

Тя отказа да отговори дали ще се кандидатира за четвърти мандат. Обама каза, че ако беше германец, ще гласува за нея.

През деня извън протокола американският президент се разходи около Бранденбургската врата с чаша кафе в ръка.

В интервю за германската обществена телевизия и списание "Шпигел" Обама застана зад Меркел, която преди време определи като "най-близкия си международен приятел".

Обама се пошегува, че това не последната му визита  в Германия, защото все още не е бил на бирения фестивал в Мюнхен.