Заради остарял софтуер банкоматите по света от вторник може да са изложени на по-голям риск от хакерски атаки и злонамерен пробив. От утре компанията Майкрософт спира поддръжката на Windows XP, което разбуни духовете в компютърните среди.

95% от банкоматите по света използват остарялата операционна система. От 8 април софтуерът няма да бъде обновяван, няма да се разработват и подобрения по сигурността. Експерти обаче не бързат с катастрофалните прогнози.

„Това са контролирани мрежи. Банките не искат външни хора по системата си, това я прави много защитена. Но ако една система бъде пробита, тогава конкретната банка ще има голям проблем”, обяснява Стивън Беловин - експерт по интернет сигурност.

Оказа се, че много световни банки са договорили с Майкрософт удължен срок за поддръжка на системите им. Всичко обаче е временно, тъй като цялата система трябва да бъде осъвременена с новите версии на Windows - 7 или 8.

„Трябва да се мисли за защитата в дълбочина и как да бъдат приложени мерки за ограничаване на риска. Изначално грешен подход е да разчиташ на остарелите методи, каквито вървят със старите версии на програмата”, казва Дан Гуидо – хакер.

Потребителите, които ползват Windows XP на домашния си компютър, да не се притесняват - той ще продължи да работи. Просто ще става все по-уязвим от хакерски атаки. Експерти предупреждават, че други устройства като кафемашини, телевизори или коли, които работят със стария Windows, може да дадат дефекти, ако поддръжката им изисква включване към интернет.

Без проблеми у нас

Големите банки у нас обявиха, че са подготвени за утрешния ден и не очакват хаос с банкоматите в страната. Според експертите по банкова сигурност, новината е преекспонирана от световните медии и само създавала излишна суматоха.

Водещите банки у нас отдавна са предупредени за проблема с операционната система на Майкрософт. Много от тях имат специално споразумение с компанията или пък са разработили и тествали успешно свои собствени приложения за сигурност и нито един банкомат не е показал проблем.

Специалисти от различни банки подчертаха за bTV, че компютърната сигурност на банкоматите и клоновите им мрежи е приоритет номер 1 и като цяло са добре подготвени за утрешния ден.
Те напомниха, че през 2000 година подобна суматоха имаше и заради така наречения проблем Уай Ту Кей - когато с настъпването на Милениума датите на компютрите вместо да отчетат числото 2000, просто изписаха четири нули.