Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се пошегува вчера пред стотици дипломати и служители на световната организация, докато се сбогуваше с тях за последен път, че се чувства като Пепеляшка, защото в полунощ всичко ще се промени, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Заедно с председателите на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, южнокорейският дипломат благодари на служителите на ОНН за упоритата им работа и всеотдайността им по време на 10-годишния му мандат, който изтича в полунощ.

Той заяви, че ще бъде на „Таймс скуеър”, за да отбележи момента, в който губи правомощията си.

„Милиони хора ще гледат как губя работата си”, заяви Бан с широка усмивка. Той добави, че има да каже две думи на колегите си: „Благодаря ви”.

Снимка: Reuters

Като генерален секретар на ООН през последното десетилетие Бан помогна за създаването на глобално споразумение за борба с климатичните промени и приемането на нови цели на ООН за борба с бедността и неравенството.

Той обаче оставя на наследника си продължителни конфликти от Сирия и Йемен до Южен Судан и Либия, припомня АП.

Бан призова служителите на ООН да продължат да работят за целите на развитието на ООН и за справяне с проблеми от промените в климата до неравенството между половете.

Наследникът на Бан е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, чийто мандат започва тази неделя, припомня АП.

Очакванията са Бан да се върне в Южна Корея и да се кандидатира за президент на страната, отбелязва АФП.