Министър-председателят Бойко Борисов отговори на турския президент Реджеп Ердоган с антинационалистическа реч от Сараево, като напомни за цар Симеон.

Според Борисов балканските страни нямат интерес да дават храна на националистически и радикални настроения, които ще спрат развитието им.

Така премиерът отговори на въпрос за изявлението на Реджеп Ердоган след срещата му със сина на покойния Алия Изетбчегович – Бакир, който в момента е един от съпредседателите на Босненската федерация.

Преди дни турският президент заяви, че Босна му е завещана и че няма как да се откаже от Дрина и Мостар.

"Балканските страни нямат интерес да дават храна на националистически и радикални настроения, защото това ще спре развитието им. Нашият отговор е друг, това не е европейски начин да общуваш с държавите. Историята е такава, но преди 13-ти – 14-ти  век на Балканите също има история, също има наследници, някои са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон?”, заяви премиерът Борисов.

Босненският министър-председател подчерта, че Турция никога не се е намесвала във вътрешните работи на страната му. Босненският премиер категорично отрече на територията на федерацията да има тренировъчни лагери на радикални ислямисти.

Балканските страни трябва да влязат в Евросъюза, ако се наложи и с цената на политически жертви, каза Борисов, а босненският премиер поиска от премиера Борисов всички балкански държави да бъдат приети в пакет в Европейския съюз, а не една по една.