Четиричленно българско семейство загина, след като малкият самолет, с който пътувалo от Охрид за София, изчезна от радарите по-рано днес, съобщи МВнР.

Телата на майката, бащата и двете им деца са намерени, съобщиха от Гражданската въздухоплавателна служба. Те са български граждани.

Снимка: bTV

"Някъде преди Скопие, заради турболенция, пилотът поисква аварийно кацане, което му е разрешено, след което казва - преминала е бурята, ще продължа за София", каза пред bTV посланикът ни в Македония Ангел Ангелов.

Самолетът е паднал край местността Солунска глава. Машината е изчезнала в 17.16 българско време. 

Вътрешният ни министър Младен Маринов каза пред bTV, че не може да се потвърди самоличността на загиналите на този етап.

Най-вероятно утре в 5 сутринта ще започне операция по достигане до отломките на върха, заяви още той.  

„В постоянен контакт съм с колегата от Северна Македония. Засега не им трябва повече помощ, понеже метеорологичните условия не го позволяват. Прелетяно е над самолета и е потвърдено, че няма оцелели. Ние сме в готовност да помогнем, операцията ще се поднови сутринта”, добави Маринов.

Снимка: bTV

В издирването на останките от машината се включиха два полицейски хеликоптера.

"Местното МВР вдига хеликоптерите, те отиват и виждат, че действително е паднала в планината и гори. Тази непристъпна висока планина има сняг и силен вятър, с падането на тъмнината хеликоптерите се изтеглят, тъй като не могат да работят на тъмнo”, каза още българският посланик.  

Снимка: bTV

„Поради непристъпният терен, щом се подобрят метеорологичните условия, ще се направят опити да се достигне физически до самолета. Засега само е прелитано над самолета и е установена неговата локация”, каза за bTV говорителят на МВР на Македония Тони Ангелковски.

От Гражданската въздухоплавателна авиация обясниха пред bTV, че най-вероятно лицензът на пилота е български - утре тази информация ще бъде официално проверена.

Солунска глава е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония.

Екип на bTV пътува към Македония. В предаването "Тази сутрин"  очаквайте преки включвания от мястото на трагичния инцидент, както и още подробности за разследването на причините, довели до катастрофата.