Българка, която беше в критично състояние след тежката верижна катастрофа в Унгария, вече е стабилна, съобщи за bTV консулът ни в Будапеща Румяна Йорданова от болницата в Сегед.

Пациентката все още не е контактна, тъй като е под въздействието на медикаменти.

Още двама българи са в травматологията на същата болница.

При инцидента, в който участваха седем превозни средства, пострадаха 39 души, 12 от които – българи. Загина и българска гражданка.

Вчера и днес сутринта разговарях с още една пострадала, тя се чувства добре, състоянието ѝ е стабилно, но е с помощен апарат за дишане. Надявам се до края на деня да осъществя контакт с всички, каза консулът.

По данни на болницата в Сегед там са настанени девет българи, но все още уточняваме списъка, каза Йорданова. Вчера с помощта на Министерството на вътрешните работи по списъка, който ми беше предоставен от унгарската полиция, беше установена самоличността на седем български граждани. За още четирима, които са в списъка на болницата и полицията, в момента се опитваме да установим точните данни, тъй като имената са записани грешно или непълно.

Уведомени са 2/3 от близките на пострадалите. За четирима от хората в списъка няма обаждания от близки, отчете консула. Появила се е информация обаче за още една жена, която не в списъка на унгарските власти.

Вижте повече във видеото:

Вижте във видеото и подробности за българите, настанени в болницата в Мако:

Междувременно кореспондентът на bTV Красимир Кънчев потърси собствениците на катастрофиралите български автомобили.

По непотвърдена информация единият бус е собственост на баща и син от Омуртаг. Всяка седмица те правели курсове от и за Западна Европа с работници и багаж на принципа на споделеното пътуване. Двамата се редували кой да шофира, все още не е установено кой е бил зад волана при инцидента.

Микробусът е собственост на физическо лице, не на фирма, което навежда на мисълта, че пътуването вероятно е самоинициатива, а не е организирано по надлежния ред, коментира Красимир Кънчев.

Семейството собственик на микробуса има още един, който е паркиран до къщата им.

Поне 10-ина семейства в Омуртаг се занимават с такъв бизнес.

Що се отнася до пострадалите, не се знае дали са от града, сигурно е само, че загиналата жена не е местна.

Вижте повече във видеото: