За пръв път в историята българският химн прозвуча на националния празник на Македония, предаде специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

Това стана по време на честванията при църквата „Св. Спас“ в Скопие, на които присъства и голяма българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Това е и първият път, в който български и македонски официални лица честват заедно Илинден – деня, в който избухва Илинденско-Преображенското въстание за освобождаване на Македония от турско робство.

Снимка: Министерски съвет

Българските представители са на визита в Македония за подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство.

Премиерът освен това положи венец на гроба на Гоце Делчев.

Снимка: Министерски съвет

Днес показваме, че регионът е подготвен да води зряла и мъдра политика, каза премиерът на Македония Зоран Заев.

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че това е общ празник и припомни, че въстанието избухва на територията на четири балкански държави и е организирано от ВМРО, на което той е председател. Каракачанов призова да се сложи край на „тези абсолютно излишни спорове между роднини в едно семейство и да дадем възможност на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС“.

Вижте повече за честванията във видеото:

Специалният ни пратеник посочи, че паметните плочи край църквата „Св. Спас“, на които пише за българи убийци, са били покрити с венци за церемонията. Изобщо надписите, на които се споменава за България и българи във и извън църквата, днес не се виждат.

Снимка: Министерски съвет

След 18 години на дипломатически усилия, вчера двете страни подписаха историческия пакт, с който признаха общата си история.

Обстановката е много тържествена, но и със засилена охрана – целият район край църквата „Св. Спас“, откъдето минават делегациите, е отцепен, почти не може да бъдат видени цивилни. Българската делегация е ескортирана от хеликоптер.

Снимка: Министерски съвет

Въпреки цялата тържественост, ключов остава въпросът дали договорът ще бъде ратифициран в македонския парламент, посочи Домусчиева. Засега настроенията са това да се случи. На този етап от опозиционното вече ВМРО-ДПМН излязоха с изявление, че подкрепят споразумението, но имат забележки по пет точки, сред които са езикът и македонското малцинство в България.

Тепърва в срок от три месеца от влизането на договора в сила ще се създадат комисии, които да изчистят въпросите по общата ни история, добави Домусчиева.

Вижте повече във видеото: