Стотици български шофьори на тирове и микробуси остават блокирани във Великобритания между Англия и Франция. Причината е почти пълната изолация, в която попадна Обединеното кралство заради новия щам на коронавируса.

В „Тази сутрин“ шофьорът на тежкотоварен камион Валентин Иванов обясни, че на летището край град Манстън са блокирани над 6000 камиона. Сред шофьорите има българи, холандци, италианци и други. 

„В момента изчакваме решението дали ще се правят бързи тестове, с които ще можем да тръгнем към Франция“, каза Иванов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Късно снощи от Париж обявиха, че срещу негативен PCR или антигенен тест, направен до 72 ч., ще допускат граждани на ЕС от Острова на тяхна територия. Всички пътници, независимо от транспорта, който използват - въздушен, морски или сухоземен, са задължени да представят на френските гранични власти въпросните лабораторни документи, ако искат да напуснат Кралството. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на българския шофьор тази информация все още не е стигнала до тях, както и че няма лаборанти, които да правят тестове на летището. 

„48 ч. изчакваме, за да видим какво ще се случи. Надявам се да има развитие и да преминем през Ламанша“, заяви шофьорът и добави, че са се свързали с българското посолство в Лондон, откъдето са им казали какво ще е необходимо, за да напуснат Острова. 

Иванов разказа, че условията на летището са приемливи – раздадена им е вода и храна. Той сподели, че е подготвен да изчака, колкото е необходимо и дори да посрещне Бъдни вечер и Коледа в блокадата.