Трима български лекари са били държани с часове в полицията в Босилеград. Отишли са там по покана на Българския културно-информационен център, за да преглеждат.

Пред bTV доктор Валентин Янев разказа, че полицейската акция е целяла хората, потърсили помощ, да се разотидат. 

Директорът на Българския културен център Иван Николов не за първи път организира прегледи.

„Чакаха ги около 50 граждани на Босилеград тук, след което започнаха прегледите и в този момент влезе инспектор от Министерството на здравеопазването и четирима полицаи. 15 полицаи чакаха отвън”, каза за bTV Иван Николов.

Доктор Валентин Янев се завърна от Босилеград тази вечер. Отишъл е там, за да помогне на българи.

„Стари, изкривени, слаби, деца, и половината от селата дошли. Започнахме да преглеждаме, за наше учудване в културния център нахлу и полиция. Полицията ни помоли учтиво да ги придружим до полицейския участък. Никакво разпитване, никакви документи, никакво подписване, абсолютно никакво предявяване на някакви… абсолютно нищо. Просто си стояхме и си говорихме с тях около половин ден. Аз усетих и разбрах, че те ни задържат, за да мине времето, определено за прегледи и хората, които вероятно още и още прииждат пред културния център да загубят търпение и да си отидат”, обясни доктор Валентин Янев.

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на българските лекари 5 часа без да им се даде никакво обяснение или пък да им бъдат повдигнати някакви обвинения е недопустимо.

„Още повече, че това е чисто хуманитарна мисия, те идват безплатно да окажат помощ на българите в Босилеград. Говорихме с шефа на полицейския участък в Босилеград, който каза, че няма нищо против лекарите, но здравната инспекция имала против те да извършват някаква дейност в помещенията на КИЦ”, заяви Едвин Сугарев.

Доктор Янев и жителите на Босилеград нямат достъп до лекари специалисти. Настояват българската държава да помогне да помогне на сънародниците ни там да получават медицинска помощ.

bTV разполага с писмото, с което лекарите са били поканени от Българския културно-информационен център, за да преглеждат.