Български лекар извърши медицинско чудо: доктор Павел Табаков ръководи екип от хирурзи, изправили на крака парализиран мъж в Полша.

След брутално нападение с нож 38-годишният Дариуш Фидика остава парализиран от кръста надолу. Многобройните намушквания в гърба са прекъснали нервите в гръбначния му стълб.

„Когато пациентът дойде при нас, той не усещаше краката си, нито можеше да ги движи. Той дори не можеше да стане от инвалидната количка. Новата хирургическа техника предизвика ефекта на регенерацията. Подобен резултат не е наблюдаван при подобен род пациенти”, разказа д-р Табаков.

Нашият сънародник сътворява чудото в университетската болница в полския град Вроцлав. Вдига Дариуш на крака след уникална по рода си операция.

Една от обонятелните луковици, разположени в мозъка на пациента е изрязана. Съставената от нервни клетки тъкан е трансплантирана на мястото, където е прекъснат гръбначният мозък на пациента. Надеждата е, че клетките ще се свържат помежду си и ще образуват мост.

И, действително - чудото се случва. Специалисти сравняват постижението на доктор Табаков със стъпването на човек на Луната. Лекарят, който е от смесен брак между българин и полякиня е по-скромен за постижението си: „Можем да кажем, че сме стъпили на Луната, но за момента не знаем как да се върнем оттам”.

Павел Табаков е роден в София и завършва Немската гимназия преди точно 20 години. През 1994 г. обаче избира да продължи живота и кариерата си във Вроцлав. 39-годишният специалист говори перфектен български и пази чудесни чувства към другата си родина.

„Ситуацията е много особена, защото... Ако кажа, че съм българин, майка ми ще се разсърди, а ако кажа, че съм поляк, ще се разсърди баща ми... Гордея се, че имам български корени...”, казва лекарят.