Българската роля на изборите в съседна Сърбия. Защо опозицията заговори за „български влакове“ като символ на купуване на гласове? И кой е сръбският политик с български произход, който не дели съгражданите си по етнически признак?

Снимка: btvnovinite.bg

Роденият на границата между България и Сърбия социалистът Новица Тончев е победителят в Сурдулица - градът, който е известен у нас заради близкото Власинско езеро.

Тончев спечели 18 места в местния парламент, но не скри, че партията на Вучич е опитала удар под кръста.

Снимка: btvnovinite.bg

„Упражняваха натиск върху гражданите да гласуват за тях, вместо за нас. Ние виждаме това, всички живеем тук заедно, но нека специализираните органи да се произнесат“, казва Тончев.

Вучич спечели 180 от местата в парламента, а част от опозицията бойкотира вота и заговори за купуване на гласове като "български влакове" - синоним за избиратели, които са превозвани, за да гласуват.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Заплахи към гласоподаватели, купуване на гласове, фалшифициране, както казваме сърбите „български влакове“, лица, гласуващи по няколко пъти, телефонни заплахи“, казва Драган Джилас, лидер на Партията на свободата и справедливостта.

В община Сурдулица, където живеят около 12 процента българи, имат друга гледна точка към нашите сънародници.

„Нека да ви кажа, тук не е имало нито един сблъсък между българи, сърби или роми. И аз съм много радостен за това, това е най-важното за мен. ние не делим хората дали са сърби или българи, роми, а ги делим дали са добри и лоши, работливи и почтени“, казва Тончев.

В Бабушница и Пирот българските формации влязоха в коалиция с двете управляващи партии - на Ивица Дачич и Александър Вучич, но това не им донесе успех.