И българската общност в Сърбия отбеляза 24 май. Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на българите от района на Босилеград. По официални данни 72 процента от хората в този район се определят като българи.

Празникът на славянската култура беше отбелязан с много тържества в културния център и училището в града, както и църквата в Село Извор, където е първото килийно училище за района в периода на Възраждането. 

Децата в Босилеград очакват с нетърпение 24 май. В местното училище отбелязват деня на буквите всяка година

До 87-ма година в гимназията се е учело само на български език. Днес родителите избират курс на български или двуезичен модел с часове по български.

Българското малцинство в Сърбия обаче не среща разбиране в сръбската страна - за съдържането на учебниците по български например или за отбелязването на исторически събития, като почитането на загиналите мирни българи в Босилеград по време на Първата световна война. 

„Просто имам чувството, че присъствието на българската държава от страна на сръбската не е желателно“, каза Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград.

Вицепрезидентът обеща на сънародниците ни до месец проблемите им да бъдат обсъдени на среща в София.

„Сърбия също е поела по своя път на европейското членство, нашата национала политика по отношение на запазване правата на всички българи по света е възможно най-консенсусната политика", отбеляза Илияна Йотова. 

Тя подари на гимназията в Босилеград златна плочка с кирилски букви.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!