Съединените щати обявиха днес нови санкции срещу 22 физически и юридически лица от различни държави, съобщи американското Министерство на финансите. 

Според Вашингтон те са се опитвали да заобикалят санкциите срещу Русия. 

В черния списък са включени фирми от България, Израел, Кипър, Латвия и Сингапур. Те са свързани с електронното компютърно оборудване, разработките в областта на отбраната, търговията и строителството.

Българската компания, която попада под санкциите, е „Ю-СТОУН ЛИМИТЕД ООД”, ръководена от Александър Волфович.

От Министерството на финансите посочват, че дружеството е една от общо шест компании, които са със собственик Александър Волфович, който е търговец на оръжия, базиран в Кипър. Според американските власти той е близък до оръжейния търговец Игор Зименков, който ръководи мрежа от компании, регистрирани още в Сингапур, Кипър и Израел.

Според публикувания на сайта на американското финансово министерство списък, Александър Волфович е роден на 26 октомври 1961 г. и има израелско, и кипърско гражданство.

Снимка: Министерство на финансите на САЩ

В официалното прессъобщение на министерството се посочва, че мрежата е участвала в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на високотехнологични устройства след началото на войната в Украйна. 

За последната година Съединените щати наложиха санкции на над 100 компании и лица, които участват в заобикаляне на международните санкции, наложени на Русия.