Израел е прехванал повечето дронове и ракети, изстреляни от Иран, преди да стигнат територията на страната, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Каква е ситуацията в Израел към момента разказва Рина Бакалова - председател на Българския културен център в страната. Тя е в Тел Авив.

„Цяла нощ бях в бомбоубежище, беше напрегната нощ, защото не знаехме какво се случва. Израелските власти искат да отговорят на удара. Надявам се Америка да не намеси и да не се стига до ескалация. За щастие, няма жертви. Има едно пострадало дете бедуинче, което е в болница“, обясни Бакалова.

Д-р Ронен Декало и семейството му не са били в бомбоубежище снощи.

„Атаката беше захваната, виждаше се в небето, нищо по-различно от ракетите от Газа. Една от моите работници я беше страх да пристигне на работа, но всеки го приема лично, аз по-спокойно“, разказа д-р Декало, който след снощните удари вече е с пациент в кабинета си.

Снимка: Getty Images

Той е на мнение, че светът трябва да позволи на Израел да отвърне на удара.

„Иран е главата на терора в световния терор, това трябва веднага да се спре“, казва Декало.

По данни на израелските власти няколко ракети земя-земя са ударили техни територии, ранили са 10-годишно момиче в района на град Арад в пустинята Негев. Причинили са и леки щети във военен обект в южната част на страната.

Иранската държавна агенция ИРНА съобщава, че са нанесени „сериозни щети в най-голямата военновъздушна база в Негев“. Твърди се, че при атаката са били използвани крилати и балистични ракети.

От Иран към Израел снощи са изстреляни над 200 дрона, снаряди, балистични и крилати ракети.

Снимка: Reuters

Сирени за въздушна тревога прозвучаха в южната част на Израел, в района на Йерусалим и в северната част на страната. Израелското правителство призова жителите на редица градове да се укрият в бомбоубежищата.

Рано тази сутрин Тел Авив отмени тревогата. И следващите дни училищата и детските градини в страната ще останат затворени. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху направи обръщение към нацията. Той разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън след заседание на израелския военновременен кабинет.

Малко преди това Байдън потвърди „непоколебимия ангажимент” на САЩ към сигурността на израелския си съюзник.

Всичко за атаката на Иран срещу Израел проследете в нашия онлайн репортаж: