България и Румъния са страните от ЕС с най-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението спрямо средното равнище за ЕС през 2012 г. За Люксембург и Австрия този показател е най-висок, сочат оповестените днес първи оценки на европейската статистическа служба Евростат.

България е в дъното на таблицата, като нейният БВП на глава от населението представлява 47 процента от средното равнище за ЕС. Румъния е преди нея с 49 процента.

България се нарежда на предпоследно място в ЕС по реално индивидуално потребление на глава от населението в ЕС през 2012 г., като за страната ни този показател е 49 процента от средното равнище за ЕС. В дъното на таблицата е Румъния (48 процента). Лидер по реално индивидуално потребление на глава от населението в ЕС Люксембург със 141 процента.

България обаче е втора по ръст на строителството в Европейския съюз. През април на годишна база то е нараснало с 3,9%.

Обемът на строителство в еврозоната през април 2013 г. е нараснал с 2% в сравнение с предходния месец, когато се е свил с 1,8%, сочат данните на статистическата служба на ЕС. Спрямо април 2012 г. браншът е регистрирал спад от 6,6%.