Изборният ден в Германия вече започна. Тази година изборните секции са абсолютен рекорд - 69. Мюнхен е градът с най-много подадени заявления за гласуване - 1193. Тук секции са три, две в генералното консулство и една в ресторант в града. Общият брой подадени заявления за гласуване по информация на ЦИК за Германия са рекордните 13 666. 

В Мюнхен десет минути след отварянето на изборната секция на опашка вече имаше 20 човека. В града има общи три секции - две на територията на генералното консулство и една в ресторант в града. 

Доброволци следят за спазване на мерките пред секциите, раздават формуляр за контакти лица и заявление за гласуване за за тези, които не са го попълнили онлайн.

Снимка: btvnovinite.bg

Историята показва, че в изборния ден гласуващите винаги са с два до три пъти повече. Освен за отварянето на избирателни секции, доброволците в Германия работиха и върху редица информационни кампании, за да улеснят избирателите в днешния ден.

Докато на миналите парламентарни избори в най-гъсто населената провинция в Германия е имало само една избирателна секция, сега те са 12. Доброволци популяризират адресите им и правилата в изборния ден.

"Кампаниите, които правим, са предимно в социалните мрежи, но за да достигнем максимален брой хора посетихме и българските магазини, където имаше огромен интерес и ентусиазъм в собствениците", обясни Катя Златкова зам.-председател на СИК в Есен. 

Специално разработена интернет платформа ще дава информация в реално време колко натоварена е всяка секция. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Подобно на светофар, червено сигнализира, че има голяма опашка и се чака много, оранжево е при средно чакане и зелено - каним повече хора да идват", поясни Даниел Димов - председател на СИК в Есен. 

Желанието на доброволците е кампаниите да доведат рекорден брой избиратели до урните.