Българин е приет едновременно в 18 американски университета. Осем от тях са от най-престижните в целия свят - университетите от така наречената „Бръшлянова лига", пише американското издание „Индистар”.

18-годишният Стефан Стойков живее от 10 години в Индианополис, щата Индиана, след като родителите му емигрират в Съединените щати със Зелена карта. Куриозното е, че при заминаването си момчето не е знаело въобще английски език. На изпита за кандидатстване в университет SAT тази година обаче постига максимален резултат.

Той кандидатства и получава положителен отговор от всичките осем университета от Бръшляновата лига – „Харвард”, „Йейл”, „Принстън”, „Браун”, „Корнел”, Колумбийският университет и Пенсилванският университет, както и колежът „Дартмут”. Всички те предлагат и стипендия на талантливия българин.

„Надявах се да вляза в един от тях, а сега имам възможност да уча във всеки един”, споделя Стефан.

Младежът пристига в САЩ с родителите си, леля си и вуйчо си, когато е на 8 години. Всички живеят в двустаен апартамент, докато родителите му успеят да спестят достатъчно за собствена квартира. Само няколко месеца по-късно обаче родителите му се развеждат. Майка му започва работа като домашна помощница, а баща му - като шофьор на камион, заради което двамата прекъсват връзката си.

В училище Стефан учи английски като чужд език и непрекъснато носи вкъщи книги, за да учи сам и през нощта. В началото се шокира от задачите, които му дават в клас като есе на тема "Какво прави през почивните дни". "Седях в клас с българско-английски речник и превеждах дума по дума с ясното съзнание, че текстът няма да има смисъл", спомня си младежът.

Въпреки слабите познания по английски език, Стефан носи онази искра и отношение към ученето, които никога не са го напускали и са го довели там, където е днес, коментира първата му учителка Елън Сейлс.

В края на втори клас Стефан вече знае много думи на английски, а в трети формулира цели изречения. "Като си спомням сега, не всички са били граматически правилни - нямам представа как съм звучал в разговор с хората тогава", казва кандидат-студентът.

Това, което го амбицирало още повече, били успехите му по математика в трети клас, когато винаги пръв решавал 100 задачи за 5 минути, каквито упражнения правели често в училище.

Майка му винаги обяснявала, че причината семейството да се премести в САЩ са по-добрите възможности за образование. "Семейството ми направи много жертви, за да се премести в САЩ и не исках всичко това да отиде на вятъра. Затова се възползвах от всяка възможност", спомня си Стефан.

В гимназията той вече учи в класовете за напреднали ученици, включва се и в много извънкласни дейности, става капитан на училищния отбор за щатската научна олимпиада, от която се връща със златен медал. Освен това помага в изучаването на английски на ученици от Мианмар със същия езиков проблем, с какъвто той вече се е справил.

Един от проектите му в училище е доклад за ползите и вредите за България от политиките на комунистическия лидер Тодор Живков. С него той се опитва да разбере по-добре и трудностите, с които собствените му родители е трябвало да се справят. Според заключението на Стефан Стойков икономическата стабилност в социалистическа българия е поддържана за сметка на злоупотреби с човешките права.

В подготовката си за изпита SAT, с който се кандидатства в американските университети, българинът използва учебник от библиотеката. Понеже не иска да пише в него, преписва всички въпроси на хартия, като обикновено допускал грешки на въпросите в секцията "Четене с разбиране". Когато получил резултатите си обаче, разбрал, че е постигнал максималния брой от 2400 точки, което означава правилни отговори на всички въпроси във всички секции - четене, писане и математика. Подобен резултат е рядко постижение дори за най-добрите ученици с майчин език английски.

"Като ученик той е много педантичен", разказа учителят по история от гимназията на Стефан Уилям Гулд. "Той е ученик, който обсъжда задачите си с учителите предварително и предава чернови на работите си за корекция преди крайните срокове", отбеляза още той.

"Той е много критичен към себе си. Когато кандидатстваше, се питаше дали е достатъчно добър за някой от тези университети", спомня си учителят и подчертава - 18 университета отговориха с "Да!". Българинът е приет във всеки университет, в който е кандидатствал.

Според статистиката в САЩ има само още двама кандидат-студенти - от Ню Йорк и от Минесота, които са приети във всички университети от Бръшляновата лига.

Майка му Дида Стойкова не може да скрие радостта си. "Много съм горда с него! Знаех, че един ден всичките му усилия ще бъдат възнаградени", казва тя.

"Майка ми не знае нищо за SAT, нито за кандидатстването в университети в САЩ, но знае, че ще се постарая много, където и да избера да уча", признава младежът.

За да й се отблагодари за усилията и грижите през годините, Стефан Стойков се старае да прекарва повече време с майка си преди да постъпи в университет. Затова той я придружава на работа и й помага в чистенето.