Български гражданин загина на връх Хан Тенгри в планината Тяншан, на границата между Китай, Киргизстан и Казахстан, научи bTV. От външно министерство потвърдиха информацията. Все още не се съобщават възрастта и имената на загиналия.

Инцидентът е станал 8 август около 00:20 часа. При спускане от върха, когато е бил на височина 6200 метра, българинът пропада 600 метра върху скали и загива на място.

Пристигналите спасители са констатирали, че травмите от падането са причина за смъртта. Тялото е открито на около 5600-ия метър.

Експедицията, с която е бил нашият съгражданин, не е българска и най-вероятно е комерсиална. В момента нямаме алпинисти, които участват в изкачване на Хан Тенгри. 

Загиналият не е познат на професионалните алпинисти у нас. Затова и много от тях предполагат, че той е катерач – любител.

Снимка: iStock

Връх Хан Тенгри е с височина 6995 метра, но заедно с върховия снежен гребен-козирка височината му често се отбелязва като 7010 м. Той има два маршрута – северен и южен.

Върхът е изключително коварен и труден, без значение, че не е в семейството на 8-хилядниците. Атаката му е истинско предизвикателство, тъй като налага катерене по снежни и ледени склонове.

„Върхът представлява една почти идеална пирамида от мрамор, с много стръмни ръбове и стени. Това е един от най-северните върхове”, обясни бившият алпинист Петър Атанасов.

Там времето е много нестабилно, с неочаквани и трудно предвидими промени. На всяка крачка дебнат изненади, допълни той.

Българи достигат до върха за първи път през лятото на 1989 г., а досега е изкачен от около 38 наши сънародници.

В последните години Хан Тенгри е отнел няколко десетки живота. Само в рамките последните 10 дни по склоновете му загива и един турски гражданин.