Поредица от грешки най-вероятно е довела до пожара в жилищната сграда „Гренфел тауър“ в Лондон, при който загинаха най-малко 12 души, коментира Емил Русанов, издател на българския вестник „Будилникъ“, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Официално все още не е обявена причина за инцидента, но едва ли има връзка с тероризъм, по-скоро става въпрос за недобре свършена работа, каза Русанов. Не може преди година да са изхарчени около 10 млн. паунда за обновяване на цялата сграда и тази година да има такъв пожар, коментира той.

Според него не са спазени някои противопожарни правила. 

Тече разследване, но явно външната изолация на сградата е подпомогнала бързото разпространение на огъня.

Цяло денонощие пожарната не можа да се справи с пожара. По думи на огнеборците те за пръв път виждат толкова бързо разпространяване. Обикновено в сграда от този вид трябва около 20 часа, за да се разпространи пожарът етаж по етаж на 20-те нива. Тук явно има много голям проблем с правилата, с изолации и т.н., каза той.

Друг основен проблем е, че след предишен пожар през 2009 г. е взето решение в такива сгради да се слагат специални пръскащи вода системи, които автоматично гасят пожарите, но поради орязване на бюджета в това, а и в други подобни здания, не са инсталирани такива системи.

Освен това обитателите са имали грешни инструкции при пожар да си останат по апартаментите, защото сградата е много добре изолирана против пожари. Резултатите са налице, каза още Русанов.

Хората, които са живели кулата, са предупреждавали съответните органи, явно не са взети мерки, явно е имало и небрежност на контрола, защото всяка година се прави инспекция на противопожарните системи, добави той.

Премиерът Тереза Мей обеща, че ще разследва, както и всички институции, но председателят на лейбъристите Джеръми Корбин коментира, че всяко орязване на бюджета си има своя цена.

До момента потвърденият брой на жертвите на пожара е 12. Той най-вероятно ще нарасне, тъй като съдбата на много хора е неизвестна, а близо 70 са настанени в болница, като 18 от тях са в критично състояние.

Двама наши сънародници са потърсили помощ от посолството ни в Лондон, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Те са били евакуирани от съседните сгради, но в крайна сметка са намерили са подслон при свои близки.

„Гренфел тауър“ е на 24 етажа със 127 апартамента. Броят на обитателите ѝ е между 400 и 600. Пламъците са тръгнали от втория етаж и са се разпространили до последния.