Българин е в плен на пиратите, които нападнаха контейнеровоз край Бенин, съобщиха от МВнР.

Информацията е била потвърдена по дипломатически път от Португалия и от Федерална република Германия, се казва в съобщение до медиите.

От него става ясно, че на борда на контейнеровоза „Томи Ричер“ има един български гражданин и това е капитанът. Той и още 7 души от екипажа са взети за заложници.

11 от моряците са на свобода.

Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.

„По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева от вчера под наблюдението на генерален директор по случая работят активно дирекция „Ситуационен център“ на МВнР, българските посолства в Абуджа, Рабат, Берлин, както и Постоянното представителство на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Действията се координират и с Изпълнителна агенция „Морска администрация. Още вчера с нота е поискана информация от МВнР на Бенин по случая, но до момента не е получена такава“, посочват от външното ни министерство.

От компанията собственик на плавателния съд съобщиха за bTV, че по-рано през деня Бенинският военноморски флот, съвместно със специални части от Нигерия, е осъществил операция за качване на борда на похитения кораб.

При установяването на контрол върху контейнеровоза военноморските сили на Бенин са потвърдили, че пиратите са напуснали кораба. В неизвестност са 8-те души от екипажа му, за които се предполага, че са били отвлечени.

11 моряци, които са успели да намерят убежище в така наречената „цитадела“ на плавателният съд, са спасени и в момента преминават през медицински прегледи.

От компанията собственик на кораба заявяват, че не могат да разкрият подробности около операцията, защото това заплашва да изложи на риск освобождаването на тези, които са задържани от пиратите.

Фирмата е във връзка със семействата на моряците и ги държи в течение на случващото се.