В тазгодишния доклад на международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл” България запазва 69-тото си място по корупция в публичния сектор.

Индексът на организацията се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствените лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани.

Държавите се оценяват със 100 точки, като 100 е малко корумпирана система.

Общото заключение на организацията е, че корупцията остава сеирозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване.

Първенци по борба с корупцията са Дания, които за втора поредна година запазват мястото си в списъка с оценка 91 при максимална 100 точки.

В челните позиции се нареждат също САЩ (76 точки), Великобритания (81 точки), Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

В другия край на класацията са Сомалия и Северна Корея с най-висок индекс на корупцията. Според организацията има много какво да се желае в борбата с корупцията в Европа и Централна Азия.

Други държави с лоша оценка за Полша, Унгария и Турция, където политиците и техните приближени все повече взимат контрол върху държавните институции.

Едни от държавите, които бележат напредък са Гватемала, Шри Ланка и Гана, където активисти и защитници на гражданските права са работили усилено, за да изкоренят корупцията.