България ще бъде домакин през 2020 г. на Процеса "Акаба", който бе иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионално сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм. Това са договорили на среща българският премиер Бойко Борисов и кралят на Йордания Абдула II.

Процесът „Акаба“ има две основни теми – борбата срещу тероризма и радикализма. И по двете теми София ще бъде домакин, каза още премиерът Борисов след завръщането на българската делегация от Йордания.

Министър-председателят изтъкна, че процесът се подкрепя от Европа, ООН, САЩ и Канада. Премиерът Борисов добави, че по отношение на поканите за участниците за срещата ще бъде поддържана тясна комуникация с краля на Йордания.

„Акаба“ е важен като процес, защото ситуацията е изключително сложна, заяви премиерът Борисов и напомни за случващото се в Сирия и Либия. По думите му десетки хиляди бойци на „Ислямска държава” тръгват във всички посоки и трябва да бъдем подготвени.

Във връзка с организацията на домакинството по процеса „Акаба“, министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни се е справила с председателството на Съвета на ЕС.

На България вече е поверено и домакинство на Берлинския процес, съвместно с Република Северна Македония. Като положителни факти за имиджа на нашата страна министър-председателят Борисов изтъкна още избирането на българка начело на МВФ, както и ресорът, който ще има еврокомисарят от България в новата ЕК.

Събитията в Сирия също бяха тема на разговор по време на визитата на Бойко Борисов в Йордания. Там той обяви, че ще настоява пред Брюксел за помощ на кралството заради мигрантския натиск.

Освен с краля, премиерът Борисов се срещна и с министър-председателя на кралстовото Омар Раззаз. Специален акцент в разговорите бе темата за бежанците и мигрантския натиск, особено в контекста на последните събития в Сирия.

На срещата на четири очи между двамата премиери Борисов поиска да се разширят възможностите за размяна на опит и на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма и трафика. Борисов изтъкна, че Йордания и кралят Абдула II се ползват с изключителен авторитет в Европа, заради балансираната си политика в региона.

"На Съвета в Брюксел ще го преговоря с нашите колеги, защото ние сме длъжни да подпомогнем Йордания с тази изключителна тежест, която е поела”, заяви Бойко Борисов.

Около милион и 200 хиляди са мигрантите в Йордания. И двамата министър-председатели изтъкнаха сходните позициите на страните по основните световни и регионални проблеми.

"Изключително важно е да работим за координирането на нашите действия главно в сферата на външната политика и по отношение на позициите ни по регионални конфликти", заяви министър-председателят на Йордания Омар Раззаз.

Сътрудничеството в областта на сигурността и обраната по линията на противодействието на тероризма и радикализацията остават приоритет в двустранните отношения. А по думите на на Омар Раззаз, Йордания е доказала, че има висок имунитет срещу това, което се случва в региона.