България, Румъния и Сърбия и Гърция ще участват с общи инфраструктурни проекти, меморандуми и протоколи на срещата на върха 16+1 с Китай през юли в София. На среща в Букурещ лидерите на четирите държави заявиха и категорична подкрепа за членство на Сърбия в Европейския съюз.

Тази вечер обаче тема на обсъждане са не само общите проекти, но и информациите, че Испания ще наложи вето на декларацията за еврочленство на Западните Балкани на голямата среща на 17 май. Мадрид не признава независимостта на Косово заради сепаратистките течения на собствената си територия.

Преди дни в Прищина Бойко Борисов ясно постави условие за членство в ЕС на Косово и Сърбия – взаимно признаване и нормализиране на отношенията. Иначе, още преди 7 месеца на първата четиристранна среща във Варна всички подкрепиха Белград за влизане в общността.

Два месеца по-късно в Белград Гърция дори даде знак, че конфликтът за името на Македония може да бъде разрешен и така пречката към ЕС за Скопие да падне.

Белград не се отказва от ЕС, но и от добрите си отношения с Москва или настояването за собствена армия. Въпреки различията, Сърбия е най-близо до ЕС и вече има дата за членство - 2025 г.Македония още чака.

Бойко Борисов днес беше и в Словения, като там посочи, че евроинтеграцията на Западните Балкани ще бъде приоритет и на следващите европредседателства.