България се е изкачила с четири места в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници”, но въпреки това заема незавидната 109-а позиция. Това я прави последната по свобода на медиите страна от ЕС.

От нашите съседи по-ниско са класирани Македония – на 111-то място, и Турция – на 155-о.

Румъния е далеч напред на 46-а позиция, Сърбия е 66-а.

В т.нар. „Индекс за свобода на медиите по света” участват общо 180 държави.

Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология, която включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация.

Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите.

На България е поставена и оценка 35,01.

За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията – Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, т.е. няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

Снимка: RSF.org

Атаки срещу медиите, фалшиви информации, репресии и триумф на „силните хора” като американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган – никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена, това е обезпокояващата основна констатация в доклада на „Репортери без граници”.

Свободата на медиите преживява „трудна” и „много сериозна” ситуация в 72 страни, сред които Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Картата на света, съставена от „Репортери без граници”, е „превзета” от червения цвят, който означава, че ситуацията със свободата на медиите е „трудна”, и от черния цвят, който означава, че ситуацията на свободата на медиите е „много сериозна”.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света – в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

„Репортери без граници” обаче са обезпокоени от това, че има риск от негативна промяна в ситуацията със свободата на медиите по света, по-специално във важни демократични страни.

„Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за брекзит във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини”, се отбелязва още в доклада.

„И навсякъде, където моделът на „силния” и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва”, се посочва още в документа.

Отстъпление се констатира в Полша (54-то място), където е задушена независимата опозиционна преса, и в Унгария на премиера Виктор Орбан (71-о място).

В Турция (на 155-о място, което е с 4 места по-надолу в сравнение с миналата година) президентът Реджеп Тайип Ердоган решително се отклони в посока към авторитарните режими и „страната се превърна в най-големия затвор в света за работещите в медиите”, отбелязват „Репортери без граници”.

Русия на Владимир Путин (на 148-о място) остава все така „пуснала корени” в дъното на класацията, допълва организацията.

„Репортери без граници” критикуват и няколко страни от Близкия изток, като Иран (165-о място), която трови журналистите или ги осъжда на бичуване, както и Саудитска Арабия (168-о място), където журналистите също са осъдени на бичуване.

Използвани са материали на БТА