България официално откри и в Брюксел председателството си на Съвета на Европейския съюз. 2000 гости в най-престижния център по изкуствата гледаха концерта за събитието.

Българският президент цитира стих от полския автор Леополд Стаф в отговор на президента на Европейския съвет Доналд Туск, който цитира Иван Вазов на церемонията в Народния театър.

Европа трябва да бъде не само рационална, но и духовна. Обединена Европа е гарант за мира, а културното наследство е онова, което прави континента ни уникален. Това заяви в словото си президентът Румен Радев при откриването на концерта.

Трябва да осъзнаем, че нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух, и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни. Европа трябва да стане разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят, допълни президентът Радев.

Премиерът Бойко Борисов пък посочи новите предизвикателства пред  председателството ни – да обединява.

Извървяхме труден път от София до Брюксел, тежък път, години наред. Най-сетне мисля, че всеки българин е щастлив, че не само сме в Брюксел, а председателстваме Съвета на ЕС. Това заяви в словото си премиерът Бойко Борисов при откриването на концерта.

Той посочи, че докато е пътувал към Брюксел, премиерът на Белгия Шарл Мишел се е отправил на посещение в Москва. Премиерът отбеляза нуждата от добросъседство, включително с големите съседи и не само на Балканите. Да се обърнем към предизвикателствата смело – съединението прави силата, призова премиерът.

Българското председателство е важно не само за българския народ, а за целите Балкани и цяла Европа. Да бъдем щастливи за всичко, което като народ изтърпяхме, извървяхме и изминахме, допълни министър-председателят.

Гостите, поканени на тържествената церемония, чуха изпълнения на софийската филхармония хор Ваня Монева, оперната прима Соня Йончева и пианистът Людмил Ангелов.