Българският президент Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до кралица Елизабет II във връзка с атентата в британската столица.

От името на българския народ и от свое име той изразява най-дълбоки съболезнования на близките на жертвите и надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

„Подобни прояви на омраза и насилие са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани с никакъв аргумент – пише президентът. – Република България категорично и остро осъжда това посегателство срещу устоите на морала и хуманността“.

Вчера и днес редица други световни лидери изпратиха послания за подкрепа и солидарност с британския народ, включително американският президент Доналд Тръмп и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Тази атака символизира удар в сърцето на демокрацията. Тя също така е атака срещу всички нас“, коментира германският външен министър Зигмар Габриел.

„Тези събития, както и подемът на екстремистките сили и екстремистката реторика, ни карат да си спомним постиженията на Европа още преди 60 години и колко е важно да запазим тези постижения“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„Япония ще подкрепя Тереза Мей и ние ще се координираме с Обединеното кралство и с международната общност в борбата срещу тероризма“, обеща японският министър-председател Шиндзо Абе.

„Турция винаги ще бъде солидарна със своя съюзник Великобритания в борбата срещу тероризма“, отбеляза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.