Българският премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Този дълго отлаган документ, който би трябвало да постави ново начало в отношенията между София и Скопие, до голяма степен се основава на съвмествната декларация от 22 февруари 1999 г.

„Подписаният днес договор има смисъл, защото показва на ЕС, че в размирните Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало”, заяви премиерът Борисов.

„Дали сме си сметка, че това ще остави младите на Балканите. Това ще ни направи силни, независими и значими. Аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави”, заяви още той.

„Подписването на Договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно”, коментира Заев.

„Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона. Този договор е пример за сътрудничество в региона. Видяхме в правителството на България конструктивен партньор“, каза още той.

В договора двете страни подчертават, че нямат териториални претенции една към друга и имат обща история.

България и Македония се ангажират да не предприемат действия, които да увреждат интересите на другата страна, включително и по отношение на етнически малцинства.

Македония досега имаше претенции, че на наша територия има македонско малцинство, което аргументира със старо преброяване у нас, с което някои българи – по политически причини, са били записани като македонци.

Скопие и София се ангажират и с общи проекти – като жп линията Скопие – София, която е на стойност 250 млн. евро. Част от финансирането за нея е осигурено, останалото се чака от ЕС.

Съвместно се работи и по изграждането на газовата връзка в Петрич, която да се ползва за пренос на газ от хъба „Балкан” към Македония  

Утре в Македония ще се проведат съвместно чествания на Илинденско-Преображенското въстание.

Вижте пълния текст на договора, който беше подписан днес. Проектът му беше публикуван от Министерството ни на външните работи: