България и Израел планират да задълбочат партньорството си в развитието на нови технологии, най-вече в сферата на отбраната. Това стана ясно от срещата на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху. Българският премиер е на тридневно посещение в Израел.

Лидерите на България и Израел демонстрираха приятелски чувства, далеч от задължителните протоколни любезности.

Що се отнася до сериозните теми на разговор между Нетаняху и Борисов – очаквано те бяха в сферата на отбраната, сигурността и борбата с тероризма. Ключовото изказване беше на българския премиер, който не скри амбицията на страната ни да се превърне в партньор на Израел в производството на безпилотни бойни дронове. 

Получил поздравления за рождения си ден днес, Борисов върна комплимента на своя колега, разказвайки как го е описал пред българската делегация.

„Казах им, сега ще видите един човек, който е световен талант в това да е най-добър приятел до камината при Тръмп и да е с президента Путин на парада в Москва”, обясни Бойко Борисов.

Нетаняху подчерта, че Израел никога няма да забрави как България е спасила евреите си по време на Втората световна война.

„Ние никога няма да забравим как българите лежаха на влаковите релси, за да предотвратят депортирането на евреи от София”, каза Бенямин Нетаняху.

Бойко Борисов предложи партньорство на Израел в отбраната.

„Ще разговаряме дали не можем да направим съвместно производство в областта на отбраната, особено в това изключително модерно и силно оръжие, което са дроновете”, каза премиерът Борисов.

„Време е всички европейски лидери да разберат, че Израел защитава нашите общи интереси в Близкия изток, както в областта на сигурността, така и в редица други области”, допълни Нетаняху.

Снимка: БГНЕС

Възможно ли е България да получи или да произвежда израелски безпилотни бойни самолети? По думите на бившия военен министър Велизар Шаламанов, страната ни би спечелила много от подобно сътрудничество.

„Ползите от едно такова партньорство са преди всичко опитът, който е натрупан в Израел, не само в сферата на технологиите, но в сферата на използването на тези технологии в реални операции, свързани със сигурността”, каза Велизар Шаламанов.

Препятствията от евентуално съвместно производство на дронове биха дошли от необходимостта безпилотните самолети да се оборудват допълнително, за да са съвместими с натовските стандарти.

Бойко Борисов се срещна и с израелския президент Реувен Ривлин. Двамата обсъдиха задълбочаващото се напрежение между Иран и Израел.

Преди да отлети за България утре, премиерът Борисов ще се срещне и с палестинския премиер Рами Хамдала.