100 млн. евро за уреждането на приемни пунктове за около 40 хил. мигранти на островите Хиос, Лесбос, Самос, Лерос и Кос е похарчила Гърция до момента.

Атина настоява тези пари да бъдат обезпечени от ЕС и съветва България да поиска същото, заяви гръцкият военен министър Панос Каменос.

Гърция и България ще изграждат мрежа за обмен на данни между спецслужбите и контрол на границите за да се противодейства на възможността евентуални терористи да бъдат инфилтрирани в бежанския поток. Подобни действия се обмислят и с Румъния, Кипър, Израел и Египет.

На въпрос на bTV как ще коментират решението на България да изгради леко защитно съоръжение по границата с Гърция, Каменос обясни, че въпросът не трябва да се решава на парче, а общоевропейски.

Държавите от Западна Европа трябва да знаят, че тези хора се насочват към техните градове и затова политиката трябва да бъде единна и тежестта трябва да се разпределя в зависимост от възможностите на държавите, подчерта той.

Според гръцкия военен министър трябва да има общи действия в региона, защото бежанският поток лесно се пренасочва и държавите от НАТО трябва да осигуряват както операцията срещу трафика в Средиземно море, така и да имат предвид, че мигрантският поток може да мине северно от Дарданелите – през Черно море.

Военният ни министър Николай Ненчев, който е на визита в Гърция, ще посети новоизградения център за релокация на бежанци до атинското пристанище Пирея.

Това е второто по големина средище на мигранти в Гърция след Идомени.

В Пирея има между 5 и 6 хиляди мигранти, които вече вдигат бунтове и не искат да освободят пристанището. Те не искат да бъдат насочени и в бежански центрове, тъй като желанието им е да продължат към Западна Европа.