Ураганът "Иън" достигна Съединените щати и удари части от Югозападното крайбрежие на Флорида с над двуметрови вълни, където живеят и много българи.

Засега няма информация за бедстващи наши сънародници. Над 2,5 милиона домакинства са без електрозахранване.

"Иън" удари щата, като ураган от четвърта степен, но вече отслабна до тропическа буря. Според експертите обаче опасността не е преминала и предстоят още проливни дъждове.

Хиляди наводнени домове и ветрове със скорост от 250 километра в час. Сред засегнатите градове е и Тампа, където има голяма българска общност. Георги Попов и семейството му остават у дома, запасени с вода и храна.

„Започна силен вятър, придружен със силен дъжд. Всички магазини са затворени. Ситуацията в момента започва да се нажежава“, разказа Георги Попов.

Президентът Байдън съобщи, че на щата ще бъде отпусната помощ за справяне с щетите от бедствието, определени от местните като невиждани досега.

„Федералното правителство ще предостави индивидуална помощ от 37 хиляди долара за щетите по домовете и други 37 900 долара за изгубено имущество“, заяви Джо Байдън.

Над 2 милиона и 500 хиляди получиха заповед за евакуация преди бурята да достигне югозападното крайбрежие.

НАСА отмени изстрелването на мега-ракетата си от мисията "Артемис-1". Тя е прибрана – разказа пред bTV инженер Петко Динев, чиито камери са инсталирани върху ракетата.

„Реално, ураганът ще мине буквално през космическия център Кенеди“, каза той. 

Стихията наводни нюзрума и студиото на телевизия Си Би Ес във Форт Майърс.