Средиземноморският циклон „Янос“ вилнее в Западна Гърция. Стихията хвана в капан български летовници на остров Кефалония.

Наша сънародничка изпрати кадри на бедствието, което е наводнило автомобила, с който пътуват. Тя и приятелят й са на почивка на острова от 7 дни и сега се опасяват дали ще могат да се приберат с колата си.

От посолството ни в Атина съобщават, че са установили контакт с българката и семейството й. Предоставена им е нужната информация и дипломатическата ни мисия е в готовност да окаже допълнителна помощ при необходимост.

За момента в МВнР няма данни за пострадали българи при бурята. На остров Кефалония има данни за 8 български граждани, които не са искали съдействие.

Във връзка с циклона „Янос“ от МВнР призовават сънародниците ни да избягват пътувания в посочените райони, а тези, които се намират там, да следват указанията на местните власти. Препоръките са хората да останат по домовете си до утихване на бурята.

Мощният циклон удари снощи западните брегове на Гърция със скорост на вятъра над 120 километра в час и проливни дъждове. Стихията нанесе сериозни материални щети на йонийските острови Закинтос, Кефалония и Итака.

Засега няма данни за жертви и пострадали. От „Гражданска защита“ работят постоянно по сигнали за паднали дървета и наводнения къщи. Осем области в Западна Гърция обявиха извънредно положение.

Снимка: btvnovinite.bg

Циклонът се изнася на юг, като в следващите часове ще продължи да е много опасен, предупреждават метеоролозите. Според местните власти следващите часове ще са най-критични.

В случай на криза или кризисна ситуация зад граница МВнР препоръчва на българските граждани да се регистрират в сайта на министерството www.mfa.bg/bg/embassyinfo/ или в българско дипломатическо представителство - лично по телефон или електронна поща, както и да предоставят лице за контакт (роднина) в България. В случай на промяна на предоставените данни, гражданите се призовават да информират своевременно за тях.